4.6
(12)

Pro přípravu 20 ks budete potřebovat

věnečky korpus 20 ks
žloutkový krém 1 200 g
fondánovou polevu 400 g

Korpus na věnečky rozkrojíme na dvě poloviny. Spodní naplníme připraveným krémem a přiklopíme. Necháme zatuhnout a nakonec potáhneme do fondánové polevy.

věnečky korpus 20 ks
voda 107 g
plnotučné mléko133 g
máslo 100 g
cukr krupice 5 g
sůl 1 g
mouka hladká 133 g
vejce 213 g

Postup pro přípravu věnečkového korpusu

Vodu, mléko, máslo, sůl, cukr přivedeme k varu a zamícháme mouku. Hmotu pořádně rozmícháme a restujeme cca 4-5 minut na bílé dno (nemělo by se lepit těsto na vařečku).

Po urestování dáme do robotu částečně vychladit (mícháme hákem nebo protínačkou) a postupně přimícháváme vejce. Pořádně rozmícháme. Poté hned nastříkáme věnečky na pečící papír, jemně pokapeme prsty plech vodou a upečeme.

Pečeme při teplotě cca 220°C, po zabarvení jemně odvětráme troubu od přebytečné páry a dopečeme při cca 180°C do světle hnědé barvy.

Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě poloviny, spodní naplníme krémem, přiklopíme vrškem (jemně přitlačíme) a necháme ideálně do druhého dne vychladit v lednici.

žloutkový krém 1 200 g
plnotučné mléko 750 g
cukr krupice170 g
vanilkový cukr 30 g
vanilkový puding110 g
žloutek (2ks)40 g
máslo200 g
tuzemák30 g

Postup pro přípravu žloutkového krému

2/3 mléka s cukrem přivedeme k varu. 1/3 mléka smícháme s pudinkovým práškem a žloutky.

Přilijeme k vařícímu mléku, přivedeme k varu a vaříme minimálně 2 minuty do úplného provaření pudinkového prášku. Ihned přendáme do misky, jemně pocukrujeme moučkovým cukrem a zakryjeme fólií (tímto se zabrání tvorbě kousků v krému) a necháme vychladnout.

Po vychladnutí smícháme s máslem pokojové teploty a pořádně vyšleháme. Nakonec přidáme tuzemák.

fondánová poleva 400 g
sušená fondánová poleva 346 g
voda56 g

Postup pro přípravu fondánové polevy

Fondánový prášek smícháme důkladně s vodou a zahřejeme na 45-48°C. Při této teplotě je poleva připravena k použití.

Věnečky potáhneme namočením vršku do polevy. Přebytečnou polevu otřeme stěrkou a necháme zatuhnout.

Doporučuji použít vanilkový pudink Dr.Oetker.

Tip: Věnečky jsou chuťově lepší druhý den po odležení.

Pro přípravu receptu můžete u nás zakoupit

Jak hodnotíte náš recept?

Průměrné hodnocení 4.6 / 5. 12

Recept zatím nikdo nehodnotil, budete první?

Sdílejte recept na sociálních sítích

Další recepty