Pro přípravu 20 ks budete potřebovat
věnečky korpus | 20 ks |
žloutkový krém | 1 200 g |
fondánovou polevu | 400 g |
Korpus na věnečky rozkrojíme na dvě poloviny. Spodní naplníme připraveným krémem a přiklopíme. Necháme zatuhnout a nakonec potáhneme do fondánové polevy.
věnečky korpus | 20 ks |
---|---|
voda | 107 g |
plnotučné mléko | 133 g |
máslo | 100 g |
cukr krupice | 5 g |
sůl | 1 g |
mouka hladká | 133 g |
vejce | 213 g |
Postup pro přípravu věnečkového korpusu
Vodu, mléko, máslo, sůl, cukr přivedeme k varu a zamícháme mouku. Hmotu pořádně rozmícháme a restujeme cca 4-5 minut na bílé dno (nemělo by se lepit těsto na vařečku).
Po urestování dáme do robotu částečně vychladit (mícháme hákem nebo protínačkou) a postupně přimícháváme vejce. Pořádně rozmícháme. Poté hned nastříkáme věnečky na pečící papír, jemně pokapeme prsty plech vodou a upečeme.
Pečeme při teplotě cca 220°C, po zabarvení jemně odvětráme troubu od přebytečné páry a dopečeme při cca 180°C do světle hnědé barvy.
Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě poloviny, spodní naplníme krémem, přiklopíme vrškem (jemně přitlačíme) a necháme ideálně do druhého dne vychladit v lednici.
žloutkový krém | 1 200 g |
---|---|
plnotučné mléko | 750 g |
cukr krupice | 170 g |
vanilkový cukr | 30 g |
vanilkový puding | 110 g |
žloutek (2ks) | 40 g |
máslo | 200 g |
tuzemák | 30 g |
Postup pro přípravu žloutkového krému
2/3 mléka s cukrem přivedeme k varu. 1/3 mléka smícháme s pudinkovým práškem a žloutky.
Přilijeme k vařícímu mléku, přivedeme k varu a vaříme minimálně 2 minuty do úplného provaření pudinkového prášku. Ihned přendáme do misky, jemně pocukrujeme moučkovým cukrem a zakryjeme fólií (tímto se zabrání tvorbě kousků v krému) a necháme vychladnout.
Po vychladnutí smícháme s máslem pokojové teploty a pořádně vyšleháme. Nakonec přidáme tuzemák.
fondánová poleva | 400 g |
---|---|
sušená fondánová poleva | 346 g |
voda | 56 g |
Postup pro přípravu fondánové polevy
Fondánový prášek smícháme důkladně s vodou a zahřejeme na 45-48°C. Při této teplotě je poleva připravena k použití.
Věnečky potáhneme namočením vršku do polevy. Přebytečnou polevu otřeme stěrkou a necháme zatuhnout.
Doporučuji použít vanilkový pudink Dr.Oetker.
Tip: Věnečky jsou chuťově lepší druhý den po odležení.
Pro přípravu receptu můžete u nás zakoupit
-
Digitální teploměr tužkový585 Kč vč. DPH (bez DPH 483,47 Kč)
-
Fondánová poleva139 Kč vč. DPH (bez DPH 120,87 Kč)
-
Sada jednorázových cukrářských sáčků 45cm – 10ks74 Kč vč. DPH (bez DPH 61,16 Kč)
-
Papír na pečení – role 20m72 Kč vč. DPH (bez DPH 59,50 Kč)
-
Papír na pečení – 20 archů39 Kč vč. DPH (bez DPH 32,23 Kč)
-
Papír na pečení – role 8m37 Kč vč. DPH (bez DPH 30,58 Kč)