Pro přípravu dortu (16 porcí) budete potřebovat
světlý korpus o pr. 23 cm | 2 ks |
malinový džem | 200 g |
rozvar s tuzemákem | 800 g |
fondánovou polevu | 300 g |
Jeden korpus prokrojíme na dvě poloviny, které pomažeme džemem a jednu vložíme zpět do ráfku. Druhý korpus rozkrojíme na 4 kola a potom ještě křížem viz foto.
Začneme namáčet nejdříve největší kolo z rozkrájeného korpusu do červeného rozvaru (pořádně namočíme a částečně hned vymačkáme přebytečný rozvar). Potom namočíme další kolo do žlutého rozvaru a poté další do červeného a poslední do žlutého. Když máme celý korpus namočený a naskládaný a zbyl nám ještě žlutý rozvar, tak ho rovnoměrně rozlijeme po namočeném korpusu.
Potom přiklopíme druhou polovinou korpusu namazaného džemem a důkladně zatěžkáme. Celý dort by měl být zcela v ráfku. Necháme do druhého dne zatěžkaný. Druhý den dort otočíme, potáhneme fondánovou polevou, necháme zatuhnout a na závěr dozdobíme.
světlý korpus | 2 ks |
---|---|
vejce (cca 8 ks vel. L) | 440 g |
cukr krupice | 300 g |
vanilkový cukr | 10 g |
voda | 40 g |
mouka hladká | 340 g |
Postup pro přípravu světlého korpusu
Vejce pokojové teploty vyšleháme v robotu za postupného přidávání cukru do pěny. Před úplným došleháním přilijeme vlažnou vodu. Po vyšlehání ručně přimícháme prosátou hladkou mouku.
Naplníme do ráfků o pr. 23 cm 5 cm vysokých a upečeme.Pečeme při teplotě cca 170°C cca 50 minut (při jemném zatlačení prsty by se měl korpus vrátit zpět).
Po upečení korpusy v ráfku otočíme na papír a necháme zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).
rumový rozvar | 840 g |
---|---|
voda | 420 g |
cukr krupice | 350 g |
tuzemák | 70 g |
kyselina citronová na špičku lžičky | |
červená barva dle uvážení | |
žlutá barva dle uvážení |
Postup pro přípravu rumového rozvaru
Cukr s vodou svaříme. Po malém zchladnutí dochutíme tuzemákem a roztokem kyseliny citronové.
Část (cca 2/3) obarvíme červenou barvou, druhou část (cca 1/3) žlutou barvou.
fondánová poleva | 300 g |
---|---|
sušená fondánová poleva | 267 g |
voda | 42 g |
Postup pro přípravu fondánové polevy
Fondánový prášek smícháme důkladně s vodou a zahřejeme na 45-48°C. Při této teplotě je poleva připravena k použití.
Poznámka: Barvu dávkujeme do rozvarů postupně a vždy vyzkoušíme namočit malý kousek korpusu. Když jsme s barvou namočeného korpusu spokojeni, tak začneme namáčet celý korpus.
Dort je možné nazdobit dle vlastní představy. Jemně, slavnostně, rozdělit na 16 samostatných porcí, apod.
Pro přípravu receptu můžete u nás zakoupit
-
Digitální teploměr tužkový585 Kč vč. DPH (bez DPH 483,47 Kč)
-
Fondánová poleva139 Kč vč. DPH (bez DPH 120,87 Kč)
-
Papír na pečení – role 20m72 Kč vč. DPH (bez DPH 59,50 Kč)
-
Podložka pod dort zlatá pr.26cm – 5ks45 Kč vč. DPH (bez DPH 37,19 Kč)
-
Papír na pečení – 20 archů39 Kč vč. DPH (bez DPH 32,23 Kč)
-
Papír na pečení – role 8m37 Kč vč. DPH (bez DPH 30,58 Kč)