5
(3)

Pro přípravu 20 ks budete potřebovat

větrníky korpus 20 ks
žloutkovou šlehačku 1 000 g
karamelovou šlehačku 600 g
fondánovou polevu s kulérem 600 g

Upečený máslový korpus na větrníky rozkrojíme na dvě poloviny. Spodní polovinu nejdříve naplníme žloutkovou šlehačkou a následně nazdobíme ušlehanou karamelovou šlehačkou a uložíme do ledničky. Vršky korpusů potáhneme do karamelové fondánové polevy a necháme zatuhnout. Po zatuhnutí přiklopíme připravené spodky s krémem.

větrníky korpus20 ks
voda183 g
plnotučné mléko297 g
máslo200 g
cukr krupice11 g
sůl 3 g
mouka hladká267 g
vejce427 g

Postup pro přípravu korpusu větrníku

Vodu, mléko, máslo, sůl, cukr přivedeme k varu a zamícháme mouku. Hmotu pořádně rozmícháme a restujeme cca 4-5 minut na bílé dno (nemělo by se lepit těsto na vařečku).

Po urestování dáme do robotu částečně vychladit (mícháme hákem nebo protínačkou) a postupně přimícháváme vejce. Pořádně rozmícháme. Poté hned nastříkáme na pečící papír a upečeme.

Pečeme při teplotě cca 210°C, po zabarvení jemně odvětráme troubu od přebytečné páry a dopečeme při cca 180°C do světle hnědé barvy.


Vychladlý korpus rozkrojíme na dvě poloviny. Jako první si připravíme vršek, který potáhneme do fondánové polevy namočením. Přebytečnou polevu otřeme stěrkou a necháme zatuhnout.

Poté naplníme spodní polovinu korpusu nejprve žloutkovou šlehačkou a následně nazdobíme ušlehanou karamelovou šlehačkou. Ihned přiklopíme připraveným vrškem a uložíme do ledničky.

žloutková šlehačka1 000 g
plnotučné mléko366 g
cukr krupice 83 g
vanilkový cukr 20 g
vanilkový puding53 g
žloutek1ks
moučkový cukr 20 g
šlehačka 33%500 g

Postup pro přípravu žloutkové šlehačky

2/3 mléka s cukrem přivedeme k varu. 1/3 mléka smícháme s pudinkovým práškem a žloutky. Přilijeme k vařícímu mléku, přivedeme k varu a vaříme minimálně 2 minuty do úplného provaření pudinkového prášku.

Ihned přendáme do misky, jemně pocukrujeme moučkovým cukrem, přikryjeme fólií a necháme zcela vychladnout. Nejlépe do druhého dne v ledničce.

Zcela vychladlý pudinkový krém dobře rozšleháme robotem a jemně smícháme s ušlehanou šlehačkou.

karamelová šlehačka 600 g
cukr krupice125 g
šlehačka 33% 500 g

Postup pro přípravu karamelové šlehačky

Cukr utavíme na karamel. K utavenému cukru pomalu a opatrně přilijeme vařící šlehačku a vše pořádně provaříme do úplného rozpuštění karamelu (cca 5 minut). Uvařenou šlehačku za občasného zamíchání necháme vychladnout a poté ji dáme na 24 hodin do lednice.

Dobře vychlazenou šlehačku šleháme vždy až druhý den od uvaření!

fondánová poleva s kulérem600 g
sušená fondánová poleva534 g
voda 84 g
kulér10g

Postup pro přípravu fondánové polevy s kulérem

Fondánový prášek smícháme důkladně s vodou a zahřejeme na 45-48°C, přidáme (obarvíme) kulér a promícháme. Při této teplotě je poleva připravena k použití.

Poznámka: kulér je utavený cukr na cca 160°C (úplně černý karamel, zředěný vařící vodou)

Pro přípravu receptu můžete u nás zakoupit

Jak hodnotíte náš recept?

Průměrné hodnocení 5 / 5. 3

Recept zatím nikdo nehodnotil, budete první?

Sdílejte recept na sociálních sítích

Další recepty