Pro přípravu dortu (16 porcí) budete potřebovat
bezlepkový světlý korpus o pr. 23 cm | 2 ks |
malinový džem | 200 g |
rozvar s tuzemákem | 800 g |
fondánovou polevu | 300 g |
Jeden korpus prokrojíme na dvě poloviny které pomažeme džemem a jednu vložíme zpět do ráfku. Druhý korpus rozkrojíme na 4 kola a potom ještě křížem, viz. foto.
Začneme namáčet nejdříve největší kolo z rozkrájeného korpusu do červeného rozvaru (pořádně namočíme a částečně hned vymačkáme přebytečný rozvar). Potom namočíme další kolo do žlutého rozvaru a poté další do červeného a poslední do žlutého. Když máme celý korpus namočený a naskládaný a zbyl nám ještě žlutý rozvar, tak ho rovnoměrně rozlijeme po namočeném korpusu.
Potom přiklopíme druhou polovinou korpusu namazaného džemem a důkladně zatěžkáme. Celý dort by měl být zcela v ráfku. Necháme do druhého dne zatěžkaný. Druhý den dort otočíme, potáhneme fondánovou polevou, necháme zatuhnout a na závěr dozdobíme.
bezlepkový světlý korpus | 2 ks |
---|---|
bezlepkový piškot | 500 g |
voda | 150 g |
vejce (cca 8 ks vel. L) | 400 g |
Postup pro přípravu světlého korpusu
Směs na bezlepkový piškot, vodu a vejce smícháme a šleháme metlou na vyšší rychlost cca 10 minut.
Po vyšlehání naplníme do ráfků o pr. 23 cm 5 cm vysokých a upečeme. Pečeme při teplotě cca 170°C cca 50 minut (při jemném zatlačení prsty by se měl korpus vrátit zpět).
Po upečení korpusy v ráfku otočíme na papír a necháme zcela vychladnout (nejlépe do druhého dne).
rumový rozvar | 840 g |
---|---|
voda | 420 g |
cukr krupice | 350 g |
tuzemák | 70 g |
kyselina citronová na špičku lžičky | |
červená barva dle uvážení | |
žlutá barva dle uvážení |
Postup pro přípravu rumového rozvaru
Cukr s vodou svaříme. Po malém zchladnutí dochutíme tuzemákem a roztokem kyseliny citronové.
Část (cca 2/3) obarvíme červenou barvou, druhou část (cca 1/3) žlutou barvou.
fondánová poleva | 300 g |
---|---|
sušená fondánová poleva | 267 g |
voda | 42 g |
Postup pro přípravu fondánové polevy
Fondánový prášek smícháme důkladně s vodou a zahřejeme na 45-48°C. Při této teplotě je poleva připravena k použití.
Poznámka: barvu dávkujeme do rozvarů postupně a vždy vyzkoušíme namočit malý kousek korpusu. Když jsme s barvou namočeného korpusu spokojeni, tak začneme namáčet celý korpus.
Dort je možné nazdobit dle vlastní představy. Třeba slavnostně, nechat celý nebo rozdělit na 16 porcí atd.
Pro přípravu receptu můžete u nás zakoupit
-
Bezlepkový piškotový korpus – směs211 Kč vč. DPH (bez DPH 183,48 Kč)
-
Kandované pomerančové plátky141 Kč vč. DPH (bez DPH 122,61 Kč)
-
Fondánová poleva139 Kč vč. DPH (bez DPH 120,87 Kč)
-
Papír na pečení – role 20m72 Kč vč. DPH (bez DPH 59,50 Kč)
-
Podložka pod dort zlatá pr.26cm – 5ks45 Kč vč. DPH (bez DPH 37,19 Kč)
-
Papír na pečení – 20 archů39 Kč vč. DPH (bez DPH 32,23 Kč)
-
Papír na pečení – role 8m37 Kč vč. DPH (bez DPH 30,58 Kč)